YÜZMENİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ SOSYAL VE PSİKOLOJİK YARARLARI
Bebeğimiz olacağını öğrendiğimiz andan itibaren onların sağlıklı olması için elimizden geleni yapmaya başlarız. Gelişimini yakından takip eder, belirli gelişmelerinin vaktinde olup olmadığını izleriz.
Minik mucizeleri elimize aldığımız günden sonra onu bu dünyaya tanıştırır, sosyalleşmesi için ona arkadaş oluruz. Aramızdaki bağın kuvvetlenmesini sağlayarak, ona hayatının her bölümünde destek oluruz. Doğumdan itibaren bebekler, çevrelerindeki dünya ile ilgili şaşırtacak kadar çok şey bilir ve olağanüstü oranda şey öğrenirler.
Bir önceki yazımda suyun fiziksel olarak yararlarından bahsetmiştim. Fiziksel faydaları kadar suyun psikolojik ve sosyal açıdan da çok yararları vardır.
Çocuklar suda ebeveynleri ile oynarken, yoğun göz ve fiziksel temas sayesinde kaliteli vakit geçirirler. Yetişkinler sadece bebekleriyle fiziksel olarak bağ kurmakla kalmaz, aynı zamanda onu cesaretlendirir, zorlandıkları konularda destek vererek motive ederler. Bu destek sayesinde bebek zihni karışmadan öğrenebilir ve pes etmeden öğrenmeye devam edebilir.
Su, bebeklere dokunma, duyma, görme ve bir dereceye kadar tat alma ve koklama duyularını kapsayan çoklu duyusal deneyimi sağlar. Oyun gruplarına daha katılamayacak yaştaki bebekler, tüm duyularını kullanabilecek ve sözel aktivitelerin bulunduğu bebek yüzme derslerine katılarak iletişim becerilerini güçlendirebilirler. Akranları ile paylaşmayı, sıra beklemeyi, saygı duymayı, talimatlara uymayı, taklit etmeyi ve başkalarına da güvenmeyi öğrenirler.
Mutlu oldukları bir ortamda başarılarını hep birlikte kutlamayı, hayal kırıklıklarını kabul etmeyi öğrenirler.
Oyun, bebeklerin ve çocukların zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal olarak sağlıklı gelişimine katkısı olduğundan, oyun öğrenme ve gelişimin önemli bir parçasıdır. Oyun, çocukların çok küçük yaşta içinde yaşadıkları sosyal dünyayı tanımalarını ve iletişim içinde olmalarını sağlar.
Oyun, çocuğun motor becerilerini, dili kullanmayı, sosyalleşmeyi, kişisel farkındalığını, duygusal gelişimini, yaratıcılığını , sorun çözme ve öğrenme becerilerini etkiler. Bebekler, doğuştan sosyal varlıklardır ve okul öncesi yüzme dersleri bebekleri ve küçük çocukları başka çocuklarla tanıştırmak ve ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte iyi vakit geçirmeleri için ideal bir ortamdır. Bu derslerdeki aktiviteler, şarkılar, tekerlemeler ve oyunlar, ebeveyn ve çocuğa birbiri ile iletişim içinde olma fırsatı sağlayarak oyunla öğrenme ortamını oluşturur.
Su içindeki aktiviteler sayesinde kendilerini suda hareket ettirebildiklerini keşfettiklerinde bebeklerin bağımsız hareket etme becerisi ve özgüvenleri artacaktır. Kısa sürede, bebekler kendi başarılarından mutluluk duymaya başlayacak ve suda oynarken sosyal olma ve kendini ifade etme becerilerini geliştirecekler. Kendine güvenen bebek ve çocuklar bu şekilde daha bağımsız hareket etmeyi isteyeceklerdir.
Yüzme derslerinin sosyolojik, psikolojik ve sosyal faydalarının yanı sıra bebeklerle yüzmek yetişkinler için de oldukça rahatlatıcıdır. Bebekleri veya küçük çocukları ile suda zaman geçirmek ve aktivitelere katılmak, rahatlamak, stres atmak için iyi bir yoldur.
Haydi suda buluşalım :)